Skip to main content

Late Talker or Receptive Language Disorders?

Ghiffari 23 months olds

  • can't say bye bye or wave his hand
  • hasn't able to point body part when asked 
  • or understand simple command 
  • and he has only very few words
  • sometimes ignore when people calling his name


Yes, he might be "just" a late talker but from the e-book "How to help your child learn to talk better in everyday activities"we have to take serious action as soon as possible.

Late talker has many causes and one of them is Receptive Language Disorders (Delay) which means he doesn't understand words were saying so its hard for him to be able to talk (expressive language).
Please google for more information.

I cannot say he didn't understand at all...
Some command might works such as

  • "Please feed mommy those crackers" or 
  • "gimme high five?" or 
  • "shake your dad's hand" 
but then most of commands are ignored

Few words are coming from him like "mama", "nenen", "mamam","papa","bahneh(barney)", hawo(halo) while picking up the phone, "apa", "siapa", "mana","ajah", "buah", "aduh" (and some other word that I keep in my log book). But does he really get it what the words means.
There are 17 words. Yes, I write them down...

Expressive language does work for some activities

  • When I feed him he say "aaaammmm" 
  • and everytime he drink he said "aaaahhhh" afterward
  • and he claps his hand after finishing puzzle game


I totally feel there's a huge gap between his other skill to be compared with his communication skill.

How about playing? 

  • he loves to play hide and seek, 
  • peek a boo, but he "only" laugh rather than saying booo... 
  • He loves playing with other kids in his age but he babble not talk!
  • He loves sliding in the playground

To overcome this gap, I have taken serious action (which is might be a bit late) :
  1. I turn off TV for almost 3 weeks now and I've seen he babbles more which I think is positive
  2. I teach him with fun like "gimme your hand let me pour you the shampoo" while he take a shower and he will open his hand to receive it..
  3. Hypnoparenting method every night
  4. I read books and literature for Receptive Language Disorder and how to stimulate it
  5. I googled for speech therapy both in Indonesia or here in Taiwan (we're still in the waiting list here in Taipei)
  6. We go to rehabilitation pediatric here in Taipei and now is on going to have an evaluation for any therapy needed
  7. and last but not least... I pray pray and pray so my son can be able to communicate and catch up his developmental communication gap. Important step isn't it?
One of the best quotes was "You are not the cause but you are the the biggest part of the solution"...
This words totally push me to stop whining and do something! 


Note: Please excuse me for my poor English

Comments

Popular posts from this blog

Rangkuman Hasil Terapi Ghiffari selama setahun

Terhitung setahun kurang beberapa minggu (dulu mulai terapi awal February). Rekap Terapi selama satu tahun terakhir: Terapi awal 3 bulan pertama hanya Terapi Sensor Integrasi 2x seminggu. Rabu 08.45-09.30 Jumat 08.45-09.30 Setelah 3 bulan konsultasi lagi ke dr.Luh kemudian ditambah Terapi Wicara, tapi karena baru ada space untuk 1kali. Jadi selama kurang lebih 3 bulan pertama terapi wicaranya hanya satu minggu sekali. Selasa 08.45-09.30 Rabu 08.45-09.30 Jumat 08.45-09.30 Setelah ada space yang kosong akhirnya ditambah jadi 2x terapi. Selasa 08.45-09.30 Rabu 08.45-09.30 Jumat 08.00-09.30 Begitu seterusnya sampai di bulan Oktober kemaren terapis wicaranya ijin cuti melahirkan. Akhirnya ada pergantian jadwal jadi lebih simple si. Cuma 2x sminggu tapi terapi tetep 2x Rabu 08.45-10.15 Jumat 08.00-09.30 Dan selama 1 tahun itu ada kurang lebih 4x pertemuan dengan dr.Luh (3bulan sekali). Untuk evaluasi hasil terapi per 3 bulan. Diagnosa kemungkinan PDD NOS

Sentuhan Ibu: Memberikan yang Terbaik untuk Anak

Tulisan yang dibuat untuk TUM:  Desember tahun ini Ghiffari, anak pertama kami, genap berusia 9 tahun. Berarti sudah 9 tahun lamanya saya menyandang profesi ibu. Dan artinya sudah sekitar 7.5 tahun saya berkutat dengan rutinitas terapi setelah Ghiffari didiagnosa PDD-NOS, salah satu dari 5 gangguan spektrum Autisme. Di awal kehidupannya, Ghiffari adalah bayi yang tidur larut malam, siang jadi malam, malam jadi siang, dan seringkali menangis tanpa sebab. Dugaan kolik mendorong kami untuk rutin memijatnya karena selain untuk mengurangi kerewelannya, saya percaya #SentuhanIbu secara fisik  meningkatkan  bonding  ibu dan anak. Kala itu saat menjalani kehidupan layaknya ibu baru, memiliki buku panduan tentang tumbuh kembang anak adalah hal yang wajib. Dari panduan itu pula saya menyadari ada perbedaan dalam tumbuh kembang Ghiffari sejak ia berusia 8 bulan. Pertanyaan saya ketika itu adalah ke mana sebenarnya pertanyaan ini harus diajukan? Apa yang harus kami lakukan kalau memang ke

Umur berapa? F O U R

Si bocah super ucul ini udah 4 tahun lho..  Setiap ditanya Ghiffari ulang tahun ke berapa dia jawab "FOUR" Karena belakangan demen banget maen games minion jadi gw beride bikin surprise cake yang ternyata dia seneng banget ampe dijagain melulu kuenya hihihi... Taun ini tiup lilin di sekolah yang pertama kali.  Dan temen-temennya semua juga pada sibuk liatin kue ini sambil dipegang-pegang. Ini bocah-bocah preschool pada lucuk amat yak. Kuenya sendiri seperti taun sebelumnya pesen di April Cake . Sneak and Peak kelasnya bocah. Abis tiup lilin disuruh cium bocah. Fotonya cuma ada yang gw cium Ghiffari  padahal mestinya ada yang gw ama Chaca cium Ghiffari cuma sayang banget fotonya blur.  Hiks.. Dibikinin ama gurunya di sekolah...  Gw jadi inget waktu jaman gw TK guru TK gw gambar manual pake kapur warna warni sungguh beruntung guru TK jaman sekarang :p Di sekolahnya Ghiffari ada aturan ga usah bagi-bagi Goody Bag walaup