Skip to main content

Late Talker or Receptive Language Disorders?

Ghiffari 23 months olds

  • can't say bye bye or wave his hand
  • hasn't able to point body part when asked 
  • or understand simple command 
  • and he has only very few words
  • sometimes ignore when people calling his name


Yes, he might be "just" a late talker but from the e-book "How to help your child learn to talk better in everyday activities"we have to take serious action as soon as possible.

Late talker has many causes and one of them is Receptive Language Disorders (Delay) which means he doesn't understand words were saying so its hard for him to be able to talk (expressive language).
Please google for more information.

I cannot say he didn't understand at all...
Some command might works such as

  • "Please feed mommy those crackers" or 
  • "gimme high five?" or 
  • "shake your dad's hand" 
but then most of commands are ignored

Few words are coming from him like "mama", "nenen", "mamam","papa","bahneh(barney)", hawo(halo) while picking up the phone, "apa", "siapa", "mana","ajah", "buah", "aduh" (and some other word that I keep in my log book). But does he really get it what the words means.
There are 17 words. Yes, I write them down...

Expressive language does work for some activities

  • When I feed him he say "aaaammmm" 
  • and everytime he drink he said "aaaahhhh" afterward
  • and he claps his hand after finishing puzzle game


I totally feel there's a huge gap between his other skill to be compared with his communication skill.

How about playing? 

  • he loves to play hide and seek, 
  • peek a boo, but he "only" laugh rather than saying booo... 
  • He loves playing with other kids in his age but he babble not talk!
  • He loves sliding in the playground

To overcome this gap, I have taken serious action (which is might be a bit late) :
  1. I turn off TV for almost 3 weeks now and I've seen he babbles more which I think is positive
  2. I teach him with fun like "gimme your hand let me pour you the shampoo" while he take a shower and he will open his hand to receive it..
  3. Hypnoparenting method every night
  4. I read books and literature for Receptive Language Disorder and how to stimulate it
  5. I googled for speech therapy both in Indonesia or here in Taiwan (we're still in the waiting list here in Taipei)
  6. We go to rehabilitation pediatric here in Taipei and now is on going to have an evaluation for any therapy needed
  7. and last but not least... I pray pray and pray so my son can be able to communicate and catch up his developmental communication gap. Important step isn't it?
One of the best quotes was "You are not the cause but you are the the biggest part of the solution"...
This words totally push me to stop whining and do something! 


Note: Please excuse me for my poor English

Comments

Popular posts from this blog

Rangkuman Hasil Terapi Ghiffari selama setahun

Terhitung setahun kurang beberapa minggu (dulu mulai terapi awal February). Rekap Terapi selama satu tahun terakhir: Terapi awal 3 bulan pertama hanya Terapi Sensor Integrasi 2x seminggu. Rabu 08.45-09.30 Jumat 08.45-09.30 Setelah 3 bulan konsultasi lagi ke dr.Luh kemudian ditambah Terapi Wicara, tapi karena baru ada space untuk 1kali. Jadi selama kurang lebih 3 bulan pertama terapi wicaranya hanya satu minggu sekali. Selasa 08.45-09.30 Rabu 08.45-09.30 Jumat 08.45-09.30 Setelah ada space yang kosong akhirnya ditambah jadi 2x terapi. Selasa 08.45-09.30 Rabu 08.45-09.30 Jumat 08.00-09.30 Begitu seterusnya sampai di bulan Oktober kemaren terapis wicaranya ijin cuti melahirkan. Akhirnya ada pergantian jadwal jadi lebih simple si. Cuma 2x sminggu tapi terapi tetep 2x Rabu 08.45-10.15 Jumat 08.00-09.30 Dan selama 1 tahun itu ada kurang lebih 4x pertemuan dengan dr.Luh (3bulan sekali). Untuk evaluasi hasil terapi per 3 bulan. Diagnosa kemungkinan PDD NOS

Umur berapa? F O U R

Si bocah super ucul ini udah 4 tahun lho..  Setiap ditanya Ghiffari ulang tahun ke berapa dia jawab "FOUR" Karena belakangan demen banget maen games minion jadi gw beride bikin surprise cake yang ternyata dia seneng banget ampe dijagain melulu kuenya hihihi... Taun ini tiup lilin di sekolah yang pertama kali.  Dan temen-temennya semua juga pada sibuk liatin kue ini sambil dipegang-pegang. Ini bocah-bocah preschool pada lucuk amat yak. Kuenya sendiri seperti taun sebelumnya pesen di April Cake . Sneak and Peak kelasnya bocah. Abis tiup lilin disuruh cium bocah. Fotonya cuma ada yang gw cium Ghiffari  padahal mestinya ada yang gw ama Chaca cium Ghiffari cuma sayang banget fotonya blur.  Hiks.. Dibikinin ama gurunya di sekolah...  Gw jadi inget waktu jaman gw TK guru TK gw gambar manual pake kapur warna warni sungguh beruntung guru TK jaman sekarang :p Di sekolahnya Ghiffari ada aturan ga usah bagi-bagi Goody Bag walaup

si Mata Minus and Hard Lense

Dulu sekitar 5 tahun lalu gw pernah bikin postingan soal Mata Minus  vs melahirkan . Semenjak terakhir cerita itu ditulis minus gw masih naik loh tiap tahun. Well ga tiap tahun sih karena di tahun 2012, setelah satu tahun berenti bekerja. Minus gw BERKURANG. Sekitar 0.5. Jadi ya ceritanya sekitar tahun 2007, gw dateng ke JEC buat periksa mata dan nanya-nanya soal LASIK. Terus dari hasil obrolan sama dokter mata saat itu. Beliau bilang mendingan nunggu sampai minus mata stabil. Karena kalo ga sayang, kalo abis dilasik terus ga berapa lama minusnya keluar lagi. Abis denger penjelasan kaya gini, okelah gw memutuskan nunggu aja dulu 1-2 tahun (soalnya duit buat lasiknya jg ga ada gaya doank nanya-nanya deh -_- ). 7 tahun berselang, mana nih minus tetep aja naek terus. Dan posisi terakhir minus gw setahun kemarin adalah 8.00. Setahun yang lalu pas cek mata berkala sambil curhat sama dokter matanya yang manis dan keibuan di Hermina Bogor (lupa namanya siapa), disaranin coba ke JEC